Udforskning af fodbold og kultur i Athletic Bilbao: En omfattende guide

Den største by i Baskerlandet, Bilbao, er hjemsted for Athletic Club, bedre kendt som Athletic Bilbao, et spansk fodboldhold, der blev grundlagt i 1898. Med otte vundne titler, er det en af de ældste og mest succesfulde klubber i spansk fodbold. Med 23 pokaltrofæer er Athletic kun overgået af Barcelona på listen over flest Copa del Rey-titler. Med hensyn til vundne liga- og pokaltrofæer gør det også klubben til den mest succesrige fodboldklub i Baskerlandet.

Sammen med Real Madrid og Barcelona er klubben en af de tre oprindelige klubber i Primera División, som aldrig er blevet degraderet fra den bedste liga siden grundlæggelsen i 1929. Disse tre klubber er sammen med Osasuna de eneste fire professionelle klubber i Spanien, der drives og ejes af klubbens medlemmer og ikke af sportsorganisationer. Athletics største rivaler er Real Sociedad, som klubben spiller baskiske derbyer mod, samt Real Madrid på grund af sportslig og politisk identitet.  Der findes også en mindre intens rivalisering med Barcelona på grund af deres fælles historiske betydning.

SAN MAMES STADION

Athletic Bilbao spiller sine hjemmekampe på San Mamés Stadion, der er opkaldt efter et kapel i nærheden af stadionet, som ligger i et velgørenhedshus. Traditionen siger, at Sankt Mammes var en af de første kristne, som blev kastet for løverne af romerne. Derfor er Athletic-spillerne også kendt som Los Leones (løverne).

Det tidligere San Mamés Stadion, som havde været i brug siden 1913, blev erstattet af dette stadion. Den første kamp på det nye San Mamés fandt sted den 16. september 2013, hvor Athletic Bilbao dengang tog imod Celta Vigo. Stadionet blev renoveret i 2016, hvilket bragte kapaciteten op på 53.331 tilskuerpladser.

BILBAO

Bilbao er den største by i provinsen Biscayen og hele Baskerlandet og ligger i det nordlige Spanien.  Bilbao er den tiende største by i Spanien med en befolkning på 346.843 indbyggere i 2019. Med 1.037.847 indbyggere er Bilbaos storbyområde det mest befolkede i det nordlige Spanien. Desuden er Bilbao det vigtigste byområde i det, der defineres som den baskiske storregion.

Bilbao er en af Spaniens bedste og mest undervurderede feriebyer med en unik karakter og masser af ting at se og lave. Små grønne bakker omgiver Bilbao, hvilket giver en storslået baggrund for byens landskab. Du kan ikke undgå at blive forelsket i byen på grund af dens førsteklasses museer, lækre køkken, interessante historie og imødekommende indbyggere.

Det gådefulde baskiske sprog er overalt, men alle taler også spansk, og du kan sagtens klare dig på engelsk, da der er masser af engelsktalende her.

Ting at se eller lave:

  • Besøg Guggenheim-museet
  • Gå rundt i Casco Viejo (den gamle by)
  • Spis Pintxos på gadebarer
  • Tag en sejltur på Ría de Bilbao
  • Bestig toppen af Artxanda bjerget

INTERESSANTE FAKTA, SOM DU BØR VIDE, FØR DU TAGER TIL EN ATHLETIC BILBAO KAMP

Athletic Bilbaos fans er et meget tæt knyttet fællesskab. Det er en spændende oplevelse at besøge de lokale mødesteder for fans og tilbringe tid blandt tilhængerne før kampstart for at mærke den unikke baskiske stemning. Der er en stor mængde af tilhængere hver weekend, og du vil kunne mærke kærligheden til dette hold i alle hjørner af byen. De bedste steder at besøge før en kamp er i Licenciado Poza-gaden (af de lokale kaldet “Pozas”). Denne gade er et af de mest populære steder, hvor man kan få en vin og en pintxo før og efter kampen. Her er tre af de bedste barer i denne gade, som jeg kan anbefale til internationale fodboldfans:

  • La Granja – Den næstældste bar i Bilbao er en god måde at nyde tiden før kampstart på. Her kan du nyde gode pintxos og drikke lokal txakoli-hvidvin, mens du nyder den unikke atmosfære sammen med lokale fans.
  • Ein Prosit – Denne bar, der er berømt hos de lokale for de pølser, som den tyske ejer har lavet i årevis, er et godt sted at mødes med Athletic Bilbao-fans. God mad og fantastisk atmosfære.
  • Covent Garden – rummelig bar med et stort udvalg af pintxos og en fantastisk stemning før kampen.

La Gabarra

Athletic Club har sin “katedral” (San Mames Stadion), sine farver (røde og hvide), sine “løver” (spillerne) og også sin Gabarra (en flodpram). Man har en unik og usædvanlig måde at fejre sine titler på sammen med sine fans. Nogle hold tager en tur i en åben bus for at fejre deres triumfer. Men Athletic Club gør det ved at sejle sin Gabarra, en historisk flodpram, op ad Ría de Bilbao, som er en flodmunding.  Det hele startede i 1983, da Athletic Club blev mestre i ligaen for syvende gang. Klubben havde ikke vundet mesterskabet i 27 år, og det var ti år siden, at de havde modtaget nogen form for trofæ. Bizkaia gennemgik en vanskelig og melankolsk periode, mens industrien var ved at blive fuldstændig omdannet, og der var en markant arbejdsløshedsprocent. Ikke desto mindre var Athletic Club i stand til at give sine tilhængere en triumf, der ville gøre dem glade. Cecilio Gerrikabeitia, en af klubbens direktører, som allerede havde set mange af Athletic Clubs sejre, mente, at ved denne særlige lejlighed ville den traditionelle optræden på balkonen på rådhuset ikke være nok. Tidligere var pramme en vigtig slags vandfartøj for det lokale erhvervsliv. De var en type fladbundede, motorløse både, der skulle bugseres og bruges til at transportere jernmalm. I 1983 fik en pram derfor et nyt navn: Athletic. Den skulle dog ikke længere transportere jernmalm, men i stedet være æresgæst, når Athletic fejrede endnu en titel.

Det baskiske derby

Athletic Bilbao og Real Sociedad’s kampe er altid meget omstridte. Selv om lidenskaben og larmen, som fansene skaber på San Mamés og Reale Arena, er enorm, spilles kampene i modsætning til mange andre derbies typisk i et venligt miljø.

Uanset om kampen er i San Sebastián eller Bilbao, er det typisk at se venner, partnere og familiemedlemmer sidde sammen iført modsatte trøjer og heppe på deres hold til sejr, samtidig med man altid behandler hinanden retfærdigt. Det betyder ikke, at kampen er mindre vigtig, men begge hold mener helt klart, at respekt for hinanden er den bedste måde at vise deres lokale stolthed på. Slagsmål er ualmindeligt i Baskerlandet på grund af den stærke fællesskabsfølelse, hvilket er en lektion, som folk over hele verden kan tage med sig.

Denne respekt blev understreget i 1976, da der indtraf et historisk øjeblik i spansk fodbold. Inaxio Kortabarra og José Angel Iribar, de modstridende anførere, viste det ulovlige baskiske flag sammen før kampen som et tegn på solidaritet.

CANTERA-POLITIK

Den uskrevne “Cantera”-regel, som har været gældende i Athletic Bilbao siden 1912, er, at klubben kun vil ansætte spillere, der er født i de traditionelle regioner i Baskerlandet eller har udviklet deres fodboldfærdigheder i en baskisk klub. Ungdomsspillere er lejlighedsvis blevet inviteret til at slutte sig til klubben på grund af deres forfædres forbindelser til området, men ingen seniorspillere er blevet ansat udelukkende på grund af deres baskiske oprindelse. Klubbens motto er “Con cantera y afición, no hace falta importación” (på dansk: “Med lokalt talent og lokal opbakning er der ikke brug for import”). Selv om det er blevet kritiseret for at være diskriminerende over for ikke-baskere, både fra andre områder i Spanien og fra andre dele af verden, er politikken, som er knyttet til den baskiske nationalisme, blevet rost som en strategi til fremning af lokale talenter. Athletic Bilbao har gennem historien været en af de vigtigste institutioner, der har formet den baskiske nationale bevidsthed, og akademiet har udviklet top talenter generation efter generation.

ATHETIC BILBAO LEGENDER

Telmo Zarra

Athletic Bilbaos største spiller. Efter at have spillet for Erandio i en sæson, skrev Zarra under med Athletic. I løbet af sine 15 år i klubben scorede han mange mål og vandt seks gange Pichichichi-prisen som La Ligas topscorer. I løbet af sin karriere scorede Zarra i alt 251 ligamål, en spansk rekord, der holdt næsten seks årtier. Han har stadig rekorden for flest mål i Copa del Rey med 81 mål. Han fik 20 spanske landskampe og scorede 20 mål.

Rafael Moreno Aranzadi, “Pichichi”

“Pichichichi”-prisen for La Liga-topscorer er opkaldt efter ham. Han spillede 170 kampe for Athletic Bilbao og scorede 240 mål. Han vandt fire Copa del Reys. Pichichichi var en del af den første spanske landsholdstrup nogensinde, som deltog i de Olympiske Sommerlege i 1920 i Belgien. På en måned fik han fem A-landskampe. Den 28. august fik han sin debut i en 1-0 sejr over Danmark. Han trak sig tilbage efter de olympiske lege. Han er også indehaver af rekorden for flest mål i en Copa del Rey-finale (4 mål).

Fernando Llorente

Llorente, der også er kendt som “El Rey León”, kom fra Athletic Bilbaos akademi. I løbet af 8 sæsoner viste han sine evner på seniorholdet og bidrog til deres fremgang, idet han førte dem til Europa League-finalen i 2012. Efter en succesfuld periode skiftede han til Juventus i 2013, hvor han vandt tre Serie A-mesterskaber i træk. Derudover spillede han for to andre engelske hold, Swansea og Tottenham Hotspur, hvor han fortsatte med at sætte sit præg. Hans imponerende karriere omfatter også et EM-trofæ i 2012 og VM i 2010 med det spanske landshold. Især spillede han en afgørende rolle i at føre sit hold frem til Champions League-finalen i 2015.

Txetxu Rojo

Athletic Bilbao-fodboldspilleren Txetxu Rojo var også en legende i klubben. Han er den spiller med næstflest kampe i den baskiske klubs historie, kun overgået af José Ángel Iribar. I 1969 og 1973 vandt han to Copa del Rey-trofæer. I sin karriere spillede han sammen med sin bror José Ángel, og de to blev derfor omtalt som “Rojo I” og “Rojo II”. Selv om han fik 18 landskampe for Spanien, deltog han aldrig i en større international turnering.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *