Du er garanteret officielle billetter
Du er garanteret officielle billetter
Book en fodboldrejse til Chelsea FC uden reservationsgebyrer. Arranger din rejse selv: vælg kampen, flyrejsen, hotellet samt sædet du vil sidde på, under kampen. Alt fra samme tjenesteudbyder og under ét tag, så du får en komplet oplevelse, som du vil huske for resten af livet!
Siden Chelsea FC blev købt af Roman Abramovich i 2003, er londonerne vokset til at være en af de mest succesfulde klubber i verdensfodbold. Chelsea FC hører til den unikke liste over klubber, der har vundet Champions League, den europæiske Super Cup og Europa League sammen med Manchester United, Ajax, Juventus og Bayern München. Klubben vandt Champions League og den europæiske Super Cup for anden gang i 2021, hvilket gør Chelsea til Europas bedste hold sidste år.
Denne side giver dig al information om din fodboldrejse til Chelsea FC. Her kan du lære mere om klubbens historie, om Chelsea FCs rivaler og læse alt om Stamford Bridge – holdets stadion. Du finder også alle praktiske oplysninger til din fodboldrejse, lige fra den bedste og nemmeste måde at nå frem til stadion på, til adresserne på de bedste supportcaféer samt sange, som oftest synges inde på stadion. Du får også et overblik over, hvilke sjove ting man kan lave i London udover at se fodboldkampe. Kort fortalt: Vi giver dig alt, hvad du behøver at vide, om din fodboldrejse til Chelsea FC!
Indtil 2003 var Chelsea en klub med en loyal fanskare, som var særlig populære blandt kunstneriske londonere, men som også havde vundet relativt få store trofæer. Klubben var kun en enkelt gang blevet ligamestre, så højdepunkterne i trofæskabet var to europæiske trofæer fra 1971 og 1998. I løbet af de seneste atten år er Chelsea FC dog blevet en af de mest succesfulde klubber i Europa. Klubben har vundet ligaen fem gange og FA Cuppen seks gange. Man har også vundet Europa League samt Champions League to gange.
Interessant nok, er det takket være den rivaliserende klub Fulham FC, at Chelsea overhovedet eksisterer. Det var Mears-brødrene, der tilbage i 1896 købte Stamford Bridge Ground i Fulham. Deres mål som forretningsmænd var at forvandle dette atletikstadion til den bedste fodboldbane i hele England. Stamford Bridge blev det næststørste stadion i England efter Crystal Palace, efter det blev renoveret. Der var selvfølgelig kun én klub, brødrene havde i tankerne som fast lejer: Fulham FC’s lokale stolthed. Til deres store overraskelse nægtede klubben at spille på det nye stadion grundet de høje lejeomkostninger. Derfor besluttede brødrene sig for, at danne deres egen klub. Klubben som vi i dag kender som Chelsea FC, som er opkaldt efter den tilstødende London-bydel Kensington og Chelsea.
Chelsea spillede hovedsageligt på højeste niveau indtil Anden Verdenskrig, dog uden det lykkedes klubben, at vinde nogen større trofæer. Det ændrede man på i jubilæumsåret 1955, da klubben blev engelske mestre for første gang. Ti år senere fulgte nogle år med stor succes: Man vandt Liga Cuppen i 1965, efterfulgt af FA Cuppen (1970) og Pokalvindernes Cup (1971). Derefter gik der mange år, før klubben igen opnåede succes.
Succesen i de senere år skyldes primært, at formanden Ken Bates solgte klubben til den russiske milliardær, Roman Abramovich. En række dyre topspillere blev handlet for Abramovich penge, og man vandt sin anden nationale titel under træner José Mourinho i 2005. Chelsea er siden vokset til en stor global magtfaktor, og har vundet forskellige trofæer undervejs. Man har spillet nogle helt legendariske kampe mod FC Barcelona og desuden vandt man sin anden Champions League i maj 2021 ved at slå Manchester City 1-0 i finalen. Med topspillere som Thiago Silva, Kai Havertz, Romelu Lukaku og Hakim Ziyech er klubben altid en af hovedudfordrerne til at vinde Premier League.
Chelsea har haft fire forskellige emblemer siden klubbens grundlæggelse. Det første logo i 1905 indeholdt en ‘Chelsea pensionist’, eller en beboer på Royal Hospital Chelsea, som er et plejehjem for tidligere soldater. Det gav klubben tilnavnet ‘Pensionisterne’.
I 1953 var både klubben og fansene trætte af dette lidt gammeldags kælenavn, så man indførte et nyt logo, som stort set ikke har ændret sig siden.
Logoet er inspireret af byvåbenet i Royal Borough of Kensington og Chelsea.
Her ser man en heraldisk løve kigge bagud med en pæl i hånden. Løven er afledt af klubbens første præsidents våbenskjold, jarlen af Cadogan. Der er også to fodbolde, der repræsenterer sporten, og to røde roser, som symboliserer hjemlandet England.
Chelsea spiller i en blå trøje, med blå shorts og hvide sokker. Dette har givet dem tilnavnet ‘The Blues’. Farverne har altid været blå, selvom dragten har skiftet mellem lyseblå til mørkeblå.
Chelsea har vundet ligatitlen seks gange, FA Cuppen otte gange og Liga Cuppen fem gange. På internationalt plan har klubben vundet Cup Winners Cup to gange, UEFA Europa League to gange og Champions League to gange. Dette gør Chelsea til en af de få klubber, der har vundet alle de europæiske trofæer. Den eneste pokal, man ikke har vundet er Club World Cup. I 2012 tabte man finalen til det brasilianske hold Corinthians.
Chelsea har opbygget mange rivaliseringer gennem årene. Folk kan endda adskille de historiske rivaler fra æraen før deres store succesperiode og de sportslige rivaler fra Abramovich-æraen.
Listen over rivaler bestod hovedsageligt af andre klubber fra Vestlondon op til 1990’erne: Fulham, Queens Park Rangers og Brentford. Fulham og QPR-fans betragter stadig Chelsea som deres største rival. Men Chelsea-fans ser ikke længere rigtig disse klubber som rivaler, efter at holdet er blevet en topklub med hjælp fra Abramovichs mange millioner. Selvom Fulham og Brentford også har haft en del succes i de senere år, er rivaliseringen mellem dem og Chelsea meget mindre.
Man har haft én historisk rival uden for London: Leeds United. Denne rivalisering stammer fra tresserne, hvor begge hold spillede nogle hårde kampe, som afspejlede sig hos tilhængerne. Fodboldkampene endte ofte ud i ballade. Leeds’ tilbagegang har dog gjort denne rivalisering noget mindre.
Chelseas største rivaler i London er den dag i dag Arsenal og Tottenham, grundet deres seneste succes. Chelsea-fans bryder sig ikke om disse klubber, hvilket afspejler sig i fodboldkampene.
Rivaliseringen med Liverpool og Manchester United er også steget markant i løbet af de sidste to årtier. Dette skyldes primært sportslige årsager.
Stamford Bridge blev officielt åbnet i 1877 med en kapacitet på 5.000 tilskuere. Kun atletikstævner blev afholdt i de første 28 år. I 1904 blev grunden købt af Gus Mears og hans bror. De udviklede komplekset til et moderne fodboldstadion, hvor Chelsea FC spillede efter klubben var blevet grundlagt.
Efter Hillsborough-katastrofen i 1989, der dræbte 97 mennesker, var alle topklubber forpligtet til at have et stadion kun bestående af sæder fra 1994 og fremefter. Stadionet i Chelsea har også gennemgået en større ombygning. Atletikbanen blev taget væk og tribunerne blev placeret tæt på banen. Stadionet har i øjeblikket en kapacitet på 40.834 tilskuere. I de senere år er der blevet udviklet planer om at bygge et nyt stadion, samme sted, med 60.000 pladser. Klubben meddelte dog i 2018, at alle disse planer er blevet lagt til side, grundet den udfordrende, økonomiske situation. Der er i øjeblikket ingen nye planer om at øge kapaciteten yderligere.
Grundejerne har bestemt, at stadionet aldrig kan sælges til projektudviklere. Det betyder, at de bliver nødt til at efterlade Chelsea FC-navnet på stadion, hvis Chelsea nogensinde skulle flytte til et andet sted.
Seks landskampe er der blevet spillet på Stamford Bridge. Den første var mellem Englands amatører og Holland den 11. december 1909. Her slog man hollænderne 9-1.
1980’erne led Chelsea meget under hooliganisme blandt sine fans. For at bekæmpe dette besluttede formand Ken Bates at installere et elektrisk hegn mellem marken og bevoksningerne, identisk med det, han havde på sin gård til at hamstre kvæg i.
Her kan du læse mere om, hvilken offentlig transport metode er den bedste at benytte, når du skal frem til Stamford Bridge.
Stamford Bridge er det mest centralt beliggende fodboldstadion i London, beliggende i London Borough of Hammersmith og Fulham. Chelseas hjemmebane ligger cirka tre mil (4,8km) fra Buckingham Palace og kan nemt nås via offentlig transport.
Undergrunden er den nemmeste måde at benytte, når du skal frem til kampen. Den nærmeste metrostation er Fulham Broadway, som ligger på District Line. Du kan komme til denne station ved at rejse til Earls Court stationen, som ligger på både Circle- og Piccadilly linjerne.
Herfra skal du fortsætte på et District Line tog fra Earls Court i retning af Wimbledon og stå af ved Fulham Broadway. Eller du kan vælge at gå fra Earls Court til Stamford Bridge (20 minutter).
Det er også nemt, at komme til Stamford Bridge via bus. Der er to busstoppesteder på Fulham Road tæt på stadion. For at komme hertil kan du tage følgende busser: 14 (Easton Square – Putney), 211 (Waterloo Station – Hammersmith) og 414 (Maida Vale – Putney Bridge). Andre busruter, der passerer tæt ved stadion, er bus 11, 296 og 391.
Der er også to togstationer, der ligger 15 minutters gang fra stadion: Imperial Warf en West Brompton. Begge er på togruten mellem Clapham og Willesden vejkrydset.
Stamford Bridge adresseoplysninger
Stamford Bridge
Fulham Road
London SW6 1HS
England
Nedenfor er et kort over stadionet. Der er fire forskellige tribuner:
Når du er ankommet til Stamford Bridge, kan du hurtigt og nemt finde din plads, på baggrund af de oplysninger, der er trykt på din billet. Din billet indeholder følgende oplysninger:
Port (stadion indgang): Dette er nummeret på indgangen, du skal igennem. Indgangsnummeret er tydeligt markeret over hver indgang til stadion. Du kan også scanne din billet her.
Matthew Harding Nedre (række). Gå mod den korrekte sektion inde på tribunerne, når du er kommet ind. Hvis du er gået ind af den rigtige port, er du altid tæt på dine siddepladser.
Række: Du kan finde din ‘række’ når du er kommet ind på stadionet. Dette er række BB på kortet.
Sæde: Dette er dit sædenummer. Bemærk, at en række kun indeholder lige eller ulige tal. Rækken løber fra sæde 1 til 3, 5, 7 osv.
Hvis du ikke kan finde rundt, kan du altid bede om hjælp fra en af de mange tilstedeværende stewarder eller få hjælp fra en anden (almindelig) besøgende fan. De vil med glæde hjælpe dig.
Chelseas stadionrundvisning er allerede blevet tildelt flere priser. Rundvisningen gennemføres på en yderst professionel måde og er altid innovativ. Den seneste tilføjelse er, at deltagerne kan downloade unikt indhold såsom videoer, spil og eksklusive kampoptagelser på deres egne mobiltelefoner.
Du kommer til at besøge omklædningsrummene, presserummet, spillertunnelen og banen på en time og vil blive ledsaget af en tour guide.
Du får også adgang til Chelsea FCs Museum både før og efter rundvisningen, som fortæller hele klubbens historie fra 1905. Her finder du et stort udvalg af legendariske Chelsea trøjer, støvler, og selvfølgelig ‘Trophy Room’ (Trofærummet) med alle de vundne trofæer, herunder de to Champions League-trofæer, hvor besøgende kan få taget deres billeder.
Rundvisningerne finder sted hver halve time, syv dage om ugen, hvor den første finder sted kl. 10.00 og den sidste kl. 15.00. Der er ingen guidede rundvisninger på kampdagene eller dagen før en europakamp på hjemmebane. Prisen er 25£ for voksne og 15£ for børn. Børn under fem år får gratis entre.
Legendernes rundvisning tager dig gennem stadionet, ledsaget af en Chelsea-klublegende. Du kommer forbi samme steder, som ved den almindelige rundvisning, mens Chelsea-legenden underholder dig med historier og anekdoter fra hans tid i klubben. Efter Q&A-sessionen kan du tage et billede med legenden, som vil give dig en souvenir for resten af livet. Ron Harris og Kerry Dixon, blandt andre, har været tour guide de seneste år. Legendernes rundvisning tilbydes to til tre gange om måneden og er ret hutigt udsolgt. Så tjek hjemmesiden for tidspunktet og bestil i god tid.
Prisen er 80£ for både voksne og børn.
En klassisk rundvisning tilbydes også to gange om dagen. Her kan man se eksklusive genstande båret under kampene som en ekstra bonus. Prisen er 35£ for voksne og 22£ for børn.
Din rejse til London er booket, og din billet til Chelsea-kampen er reserveret. Nu kan den rigtige forberedelse gå i gang! Her kan du læse om, hvilke tilråb du kan forvente at høre på stadion og hvilke supportcaféer du bør besøge på kampdagene for at opleve den bedste stemning!
Det er selvfølgelig sjovere, når man først har fundet sin plads på tribunen, hvis man kan synge med på de tilråb, som de fanatiske fans synger for at støtte deres hold under kampen. Vi har lavet en liste over et par ’tilråb’, som du helt sikkert kan forvente at høre gennem hele kampen.
Og selvfølgelig kan man ikke ignorere sangen ‘Blue is the Colour’. Den blev udgivet som single i 1972, da Chelsea FC nåede League Cup-finalen. Den nåede hurtigt top 5 på de britiske singlehitlister. Sangen synges stadig i starten af kampen og er blandt mange accepteret som Chelseas uofficielle klubhymne. Og nå ja, i League Cup-finalen, der genererede hittet, tabte Chelsea desværre til Stoke City…
En klassiker er også den bizarre ‘Ten men went to mow’. Denne var oprindeligt en sang for børn med ikke færre end ti vers, som synges så hurtigt som muligt og ofte gør modstandertilhængere skøre.
En tredje klassisk sang er ‘Keep The Blue Flag Flying High’, som har været et regulært hit på Stamford Bridge gennem flere år nu. Blå flag viftes løbende under sangen for at hjælpe med at styre holdet til sejr. Og den er nem at synge med på, da musikken er identisk med ’O Christmas Tree’.
Blue is the colour, football is the game,
We’re all together, and winning is our aim,
So cheer us on through the sun and rain,
’cause Chelsea, Chelsea is our name.
Here at the Bridge whether rain or fine,
We can shine all the time,
Home or away, come and see us play,
You’re welcome any day.
Blue is the colour, football is the game,
We’re all together, and winning is our aim,
So cheer us on through the sun and rain,
’cause Chelsea, Chelsea is our name.
Come to the Shed and we’ll welcome you,
Wear your blue and see us through,
Sing loud and clear until the game is done,
Sing Chelsea everyone.
One man went to mow,
Went to mow a meadow,
One man and his dog (spot!)
Went to mow a meadow.
Two men went to mow,
Went to mow a meadow,
Two men, one man and his dog (spot!)
Went to mow a meadow.
This continues until:
Ten men went to mow,
Went to mow a meadow,
Ten men, nine men, eight men, seven men, six men, five men, four men, three men, two men, one man and his dog (spot!)
Went to mow a meadow.
Flying high,
Up in the sky,
We’ll keep the blue flag flying high
From Stamford Bridge to Wembley,
We’ll keep the blue flag flying high!
Chelseas maskot er selvfølgelig en løve, som afbildet på klubmærket. Chelsea havde i starten kun løven Stamford som maskot. Den karismatiske maskot underholder ikke kun publikum under Chelseas hjemmekampe, men giver også donationer til velgørenhed. Maskotten løb London Marathon i 2010 for at hjælpe med at samle penge ind til kronisk syge børn. Her fik han selskab af sin kæreste, Bridget the Lioness (Løvinden Bridget) i 2013. De venter nu på en Chelsea-unge.
Der serveres forskellige snacks inde på selve stadionet. Der er en ‘Pie of the Match’ tilgængelig ved hver hjemmekamp. Der er også pølser, kyllingewraps, krydrede kartoffelbåde og glutenfri wraps samt kager til salg. Et besøg på en af supportcaféerne omkring Stamford Bridge er et absolut must, hvis du vil have en forsmag på den ægte engelske fodboldstemning. Her kan du møde de rigtige Chelsea FC fans både før og efter kampen.
Denne pub på 477 Fulham Road er en ægte Chelsea sportsbar, som kun ligger få hundrede meter fra stadion. Dette sted er blandt fans anset for værende et helligt sted. Chelsea FC blev grundlagt på denne pub den 10. marts 1905, som dengang var kendt som ‘The Rising Pub’. Puben er meget populær både før og efter kampen, når Chelsea-tilhængere skal have et par pints, mens de ser rivaliserende kampe på tv-skærmene.
Denne Chelsea-fodboldpub ligger lige ved Stamford Bridge og ca. 200 meter fra klubbutikken. Det er stamsted for dem, der deltager i kampen, eller for folk, der har været på stadionrundvisning. Pubben har 16 store skærme, der viser sportsbegivenheder live. Der serveres både basal mad samt haute cuisine (højkøkken), og derudover har stedet et stort udvalg af øl og cocktails. Deres udendørs terrasse er også meget populær. Frankie’s Sports Bar er åben dagligt fra middag til 23:00.
Du finder denne anden klassiker for Chelsea-fans på 358 Fulham Road, som er mindre end 300 meter væk fra undergrunden. Dette sted er opkaldt efter klubbens gamle kælenavn, og pubben har udnævnt sig selv som verdens bedste pub for Chelsea-fans. En DJ vil spille musik før kampen for at skabe den rigtige stemning. Væggene er dækket med Chelsea minder, du kan nyde fremragende mad, og der er et stort udvalg af øl. Der er selvfølgelig også storskærme med live fodbold, et poolbord, et karaokerum samt en gårdhave. Pubben er åben tirsdag til søndag fra middag til midnat.
Denne pub- og koncertsal ligger på 118 Finborough Arms, som er omkring ti minutters gang fra Stamford Bridge. Her kan du se Premier League-kampe, men også optrædener fra live-bands med jævne mellemrum. Der er ofte en ‘Akustisk Søndag’ med forskellige kunstnere om søndagen, og nogle gange er de vært for interviews med Chelsea-legenderne. Stedet er åbent dagligt fra middag til 23:00 (og er åbent til midnat på fredage og lørdage).
Der er også mulighed for at besøge nogle af turistattraktioner under dit ophold i den engelske hovedstad. Vi har samlet en liste over nogle af dem for dig.
De fleste museer i London er gratis at besøge! Dette museum har en af de største naturhistoriske samlinger i verden. Stedet er især kendt for sit store antal dinosaur- og hvalskeletter. Tag District Line eller Circle Line metroen og stå af ved South Kensington station for at besøge dette museum. Gåturen herfra til museet tager mindre end fem minutter.
Big Ben er symbolet på London, og et sted du bør besøge. ‘Big Ben’ er kælenavnet på det store ur, der hænger inde i klokketårnet på Westminster Palace. Uret slår kun på timen. Paladset er hjemsted for det britiske parlament. Du skal tage metroen (Jubilee Line) og stå af ved Westminster stationen for at ankomme hertil.
Der er en række smukke parker i London. Hyde Park er uden tvivl den mest berømte af alle parker. Du kan bruge timer på at gå, sejle på Sepertine-søen eller besøge mindestedet for prinsesse Diana. Eller du kan selvfølgelig besøge Speakers’ Corner! Enhver, der har noget at sige, kan stille sig op på en sæbekasse om søndagen og tale med publikum.
Shoreditch er stedet, hvor unge og kreative londonere holder til. Her finder du vintage- og designbutikker samt populære klubber, uanset i hvilken retning du kigger. Bydelen er også kendt for sin gadekunst. Der er forskellige kunstværker på stort set alle gader. Du finder også en række indiske spisesteder på Brick Lane, og lidt længere henne finder du restauranter fra topkokke som Ottolenghi og Jamie Oliver. Kvarteret er mest livlig om søndagen. Du kan nå frem til Shoreditch via metrostationerne Shoreditch High Street, Old Street og Liverpool Street.